قالبساز مومی و تاجر سوئیسی، ماری گروشولتس،1 مشهور به «مادام توسو»،2 در استراسبورگ زاده شد. دختر سربازی آلمانی به نام یوزف گروشولتس بود که در جنگ هفتساله در ارتش خدمت میکرد. ماری بعد از مرگ پدرش به دنیا آمد و دوران کودکیاش را همراه مادر بیوه و خدمتکارش، ان-مارى والدر،3 در برن گذراند. در ۱۷۶۶ داییاش، دکتر فیلیپ کورتیوس، او را به فرزندی پذیرفت و قالبسازی مومی را به او آموخت و توسو در قالبسازی مومی مهارت بسیار یافت. پس از مهاجرت داییاش در ۱۷۷۰ به پاریس برای افتتاح نمایشگاه مومی، ماری و مادرش نیز به پاریس رفتند و به کورتیوس ملحق شدند.
ماری در همان کودکی در پاریس با افراد مشهوری چون وُلتر، روسو، فرانکلین، و دیدرو آشنا شد. او در نوجوانی برای آموزش گلسازی به مادام الیزابت، خواهر لویی شانزدهم، به قصر ورسای فرستاده شد. نخستین کار قالبسازی مومی توسو در ۱۷۷۸ از چهرۀ ژان ژاک روسو بود. بعدها، چهرههایی چون ولتر و بنجامین فرنکلین را هم مدل کارهای خود قرار داد. او در جریان انقلاب فرانسه با افراد مهمی ازجمله ناپلئون بناپارت و روبسپیِر ملاقات کرد.
در دهم اوت ۱۷۹۲، سه برادر و دو داییاش در دفاعی شجاعانه در توئیلری کشته شدند. ماری تعدادی از سرهای بیجان قربانیان «دورۀ ترور» را برای ساختن ماسکهای مومی مدل کرد که این موضوع باعث دستگیری و محکومیت او شد. مدت کوتاهی در دورۀ ترور زندانی و همبند ژوزفین بوئارنه4 بود. حکم ماری اعدام با گیوتین بود، ولی بهصورت معجزهآسایی نجات یافت. از او خواسته شد تا ماسک مرگ قربانیان گیوتین را بسازد. وقتی انبوه جمعیت به باستی هجوم بردند، او مجبور بود ماسک مرگ افراد مشهور انقلاب چون لویی شانزدهم، ماری آنتوانت، مارا،5 و روبسپیر را نیز بسازد. ماسکهای مرگ او همچون پرچم انقلاب در راهپیماییهایی که در خیابانهای پاریس برگزار میشد برافراشته شد.
با مرگ کورتیوس در ۱۷۹۴ تمام آثار مومی و موزهاش به ماری به ارث رسید. در ۱۷۹۵، با مهندسی بهنام فرانسوا توسو، پسر خانوادهای ثروتمند، ازدواج کرد و صاحب دو فرزند بهنامهای ژوزف و فرانسوا شد، اما زندگی خانوادگی موفقی نداشت و در ۱۸۰۰ از شوهرش جدا شد. در ۱۸۰۲ مادام توسو همراه پسر چهارسالهاش ژوزف به انگلستان رفت. درحدود ۳۳ سال در سفرهایی که در بریتانیا داشت نمایشگاههایی از آثار مومیاش برگزار میکرد. در ۱۸۲۱، پسر دیگرش، فرانسوا، نیز به او پیوست. او نخست در لوکئوم ساکن شد و نمایشگاهش را در آنجا دایر کرد. آثار او بر کارهای مومیِ لیدی سامِن،6 که از اوایل قرن هجدهم تا ۱۸۱۲ در خیابان فلیت7 به نمایش درآمده بود، برتری داشت. سپس، موزهاش را به بلکهیت8 منتقل کرد و بعدها کارهای او در شهرهای بزرگ بریتانیا به نمایش درآمد. توسو بسیاری از آثارش را در حادثۀ غرق شدنِ کشتی در دریای ایرلند، هنگام سفر به این کشور، از دست داد.
در ۱۸۳۳ اولین نمایشگاه دائمیاش را در خیابان بیکر لندن برپا کرد که بازدیدکنندگان بسیاری داشت. در ۱۸۳۸، سرگذشتش را بهصورت کتاب درآورد. هشت سال پیش از مرگش نیز داراییها و آثارش را بین دو پسرش تقسیم کرد. او در ۱۸۴۲ تکچهرۀ خود را ساخت که هنوز در ورودی موزهاش قرار دارد. برخی از آثار مومی او هنوز هم در همان موزهاند. توسو در ۸۸ سالگی در لندن درگذشت. لوح یادبودی از او در سمت راست صحنِ کلیسای کاتولیک سنتمری در لندن وجود دارد. موزۀ مومی «مادام توسو» امروزه یکی از جذابیتهای توریستی لندن و از معروفترین موزههای جهان است که پیکرههای افراد سرشناس جهان در آنجا به نمایش گذاشته شده است.
منابع:
Chambers Biographical Dictionary, Melanie Parny, 1997, p. 1857.
Dictionary of National Biography, George Smith, 1882, vol. XIX, p. 1306.
The Concise Dictionary of Art and Artists, lan Chilvers, Oxford, 1990, p. 498.
The Dictionary of 20th-Century Art, lan Chilvers, Oxford, 1999, p. 548.
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/610619/Marie-Tussaud
اشتراکگذاری